AMW na gali Cumulusy: AIR SHOW Radom 2023 na podium, kolejne pokazy już w 2025 roku

19 lutego 2024

Agencja Mienia Wojskowego, która w finale ogólnopolskiego plebiscytu lotniczego Cumulusy uzyskała za organizację Międzynarodowych Pokazów Lotniczych AIR SHOW Radom 2023 taką samą liczbę punktów co zwycięskie Antidotum, rozpoczyna właśnie przygotowania do kolejnej, XVIII edycji tego wydarzenia. Wiceprezes Rady Ministrów, minister obrony narodowej Władysław Kosiniak-Kamysz wyraził zgodę na organizację pokazów lotniczych w przyszłym roku. Radomski airshow, który od wielu lat odbywa się w ramach obchodów Święta Lotnictwa - zaplanowano wstępnie na sobotę i niedzielę, 30 i 31 sierpnia 2025 roku. AMW jako główny organizator wspierana będzie tak jak dotychczas - w części lotniczej i wystawie statycznej sprzętu wojskowego - przez Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych oraz podmioty współdziałające.

W finałowym głosowaniu AIR SHOW Radom 2023 rywalizowało do końca z Antidotum – oba wydarzenia uzyskały w ostatecznej klasyfikacji po 10 pkt., ale decyzją kapituły I miejsce przyznano pokazom w Lesznie. AMW otrzymała w plebiscycie Cumulusy największą liczbę głosów widzów (blisko 5 tys.) i najwięcej punktów od dziennikarzy. Statuetki i wyróżnienia we wszystkich kategoriach wręczono podczas uroczystej gali w sobotę, 17 lutego br. Obecnie w Agencji trwają już zaawansowane prace nad przygotowaniem stosownej decyzji MON dotyczącej organizacji AIR SHOW Radom 2025, co pozwoli na podjęcie kolejnych kroków, tj. podpisanie porozumienia, które określi warunki współpracy i wzajemne zobowiązania wszystkich podmiotów. Za udział wojska, w tym organizację wystawy statycznej, program pokazów w powietrzu i zaproszenie zagranicznych ekip lotniczych odpowiedzialne będzie Dowództwo Generalne RSZ. Wzorem lat ubiegłych do wspólnych działań zaproszony zostanie też Prezydent Miasta Radom, Przedsiębiorstwo Państwowe „Porty Lotnicze”, przedstawiciele służb mundurowych oraz Wodociągi Miejskie w Radomiu Sp. z o.o.

XVIII edycja Międzynarodowych Pokazów Lotniczych AIR SHOW Radom 2025 odbędzie się w 100. rocznicę utworzenia „Szkoły Orląt” (1925) czyli obecnej Lotniczej Akademii Wojskowej w Dęblinie, co pozwoli na prezentację publiczności kolejnej odsłony historii polskiego lotnictwa wojskowego i związanych z nią bohaterów – pilotów oraz załóg. Podobnie jak w 2023 roku, AMW planuje też zorganizowanie we współpracy z wojskowymi placówkami muzealnymi specjalnej strefy edukacyjno-historycznej z licznymi wystawami tematycznymi i grami terenowymi oraz miasteczko dla dzieci. Oficjalnym ambasadorem pokazów lotniczych AIR SHOW Radom jest Zespół Akrobacyjny „Orlik”.

***

AIR SHOW Radom to ważne wydarzenie w świecie lotnictwa, podczas którego, oprócz pokazów w powietrzu, można podziwiać wystawę sprzętu pozostającego na wyposażeniu poszczególnych rodzajów Sił Zbrojnych oraz ekspozycje przemysłu lotniczego i obronnego. AIR SHOW to cykliczna impreza masowa, odbywająca się weekendowo na terenie lotniska w Radomiu, która łączy pokazy dynamiczne statków powietrznych polskich i zagranicznych z naziemną statyczną wystawą sprzętu wojskowego. W 2023 roku pokazy, które powróciły po pięcioletniej przerwie na radomskie niebo, przyciągnęły na teren lotniska ponad 175 tys. fanów lotnictwa.

W programie, który obejmował blisko 20 godzin lotów, zaprezentowali się czołowi piloci z 17 państw w pokazach indywidualnych i zespołowych. Widzowie mogli też zobaczyć podniebną defiladę złożoną z 19 formacji i 67 statków powietrznych. Lotnictwo cywilne reprezentowane było przez 22 zespoły lotnicze w ramach pokazów dynamicznych wykonanych na 52 samolotach. W sumie w radomskim airshow wzięło udział ponad 200 statków powietrznych, w tym 40 na wystawie statycznej. Dostępna do zwiedzania dla widzów była także makieta odzwierciedlająca w skali 1:1 samolot F-35 – najnowocześniejszy myśliwiec 5 generacji.

Dodatkową atrakcją był niezwykle widowiskowy, zorganizowany po raz pierwszy  Radomiu,  pokaz wieczorny w sobotę oraz niedzielny wyścig samochodowy na pasie startowym z udziałem trzech pojazdów sportowych oraz rywalizacja samolotu EDGE 540 pilotowanego przez mistrza Łukasza Czepielę z bolidem Formuły 1, za kierownicą którego siedział legendarny „The Stig” czyli Ben Collins z programu „Top Gear”.

Ubiegłoroczna, XVII edycja Międzynarodowych Pokazów Lotniczych Air Show 2023 została zakwalifikowana do ścisłego finału ogólnopolskiego plebiscytu lotniczego „Cumulusy”. Agencja Mienia Wojskowego uzyskała w plebiscycie największą liczbę głosów od widzów (prawie 5 tys.) oraz dziennikarzy w kategorii „Wydarzenie-Organizator”, ostatecznie zajęła II miejsce – decyzją kapituły zwyciężyły pokazy Antidotum w Lesznie.