Agencja Mienia Wojskowego oddaje kolejną inwestycję. Nowe mieszkania dla żołnierzy w Inowrocławiu

11 lutego 2020

We wtorek 11 lutego br. o godz. 12.00 przedstawiciele Agencji Mienia Wojskowego przekazali żołnierzom klucze do nowych mieszkań w Inowrocławiu. W 12 lokalach przy ul. 59 Pułku Piechoty 4 zamieszkają żołnierze 1 Brygady Lotnictwa Wojsk Lądowych, 56 Bazy Lotniczej i Batalionu Lekkiej Piechoty 8 Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej. Inwestycja powstała ze środków uzyskanych przez Agencję Mienia Wojskowego ze sprzedaży zbędnych wojsku nieruchomości oraz dotacji z Ministerstwa Obrony Narodowej.

Klucze do nowych mieszkań żołnierze odebrali z rąk prezesa AMW Krzysztofa Falkowskiego, zastępcy prezesa Dominika Zaremby oraz dyrektora Oddziału Regionalnego AMW w Bydgoszczy Szymona Durlaka. Udział w uroczystości wzięli także m.in. dowódcy jednostek wojskowych oraz żołnierze wraz z rodzinami. Mieszkania przygotowano z myślą o wojskowych pełniących służbę w Garnizonie Inowrocław. W trzykondygnacyjnym bloku przy ul. 59 Pułku Piechoty 4 na nowych lokatorów czeka 12 mieszkań, wszystkie o jednakowej strukturze: trzy pokoje, kuchnia, przedpokój, łazienka oraz osobna toaleta.

Zgodnie ze standardami Agencji każde mieszkanie zostało wykończone „pod klucz”. W pokojach na posadzce ułożono  panele podłogowe, ściany pomalowano na biało, tak by możliwy był indywidualny dobór koloru przez użytkownika lokalu. Podłogi w pozostałych pomieszczeniach wykonano z okładzin ceramicznych. Na wyposażeniu kuchni znalazły się wolnostojące kuchenki z płytami ceramicznymi oraz zlewozmywaki, a w łazienkach oraz toaletach zainstalowano kompletną armaturę sanitarną. Dla każdego mieszkania przewidziana jest również zlokalizowana w piwnicy komórka, gdzie znajdują się też pomieszczenia techniczne i gospodarcze, w tym wózkownia i suszarnia.

Budynek wykonano w technologii tradycyjnej z murowanymi ścianami wewnętrznymi i zewnętrznymi. Odpowiednio zadbano również o przestrzeń wokół budynku. W inwestycji uwzględniono zieleń oraz elementy małej infrastruktury – ławki ogrodowe i murowane siedziska. Dla mieszkańców przygotowano również miejsca postojowe.

Prace nad realizacją inwestycji trwały 24 miesiące. Koszt całego przedsięwzięcia wraz z zagospodarowaniem terenu wyniósł około 3,5 mln zł. Inwestycja została sfinansowana ze środków wypracowanych przez AMW ze sprzedaży powojskowych nieruchomości oraz dotacji z MON.