Giełda towarowa na terenach sprzedanych przez AMW

20 września 2017

We wtorek 19 września br. Agencja Mienia Wojskowego sfinalizowała drugi etap sprzedaży terenów położonych w Kościelcu koło Częstochowy na rzecz Regionalnego Funduszu Gospodarczego S.A. (RFG). Zakupione przez Fundusz grunty zostaną przeznaczone na budowę największej w regionie towarowej giełdy hurtu rolno-spożywczego. Pierwsza część inwestycji, której koszt szacowany jest na ok. 50 mln zł, ma się zakończyć 2020 roku. Dzięki transakcjom na konto Agencji wpłynie łącznie 4,6 mln zł. Środki zostaną przeznaczone na realizację inwestycji mieszkaniowych dla żołnierzy.

Akt notarialny oraz protokół przekazania nieruchomości podpisali prezes AMW Mateusz Mroz i dyrektor Oddziału Regionalnego w Krakowie Przemysław Wierzba oraz kierownictwo RFG - prezes RFG Mirosław Matyszczak oraz wiceprezes Artur Sokołowski. W spotkaniu uczestniczyli również senatorowie: Ryszard Majer i Artur Warzocha, posłowie: Szymon Giżyński, Konrad Głębocki, Andrzej Gawron oraz zastępca dyrektora krakowskiego oddziału Agencji Władysław Dall. - Cieszymy się z finalizacji tego przedsięwzięcia. Projekt, który realizuje RFG to wielka szansa na rozwój regionu i nowe miejsca pracy. Jeżeli chodzi o Agencję, to wywiązaliśmy się ze swoich ustawowych zadań. Dzięki środkom ze sprzedaży tych gruntów będziemy mogli wybudować nowe mieszkania dla żołnierzy - podsumował prezes AMW.

Sprzedaż gruntów w Kościelcu zlokalizowanych w sąsiedztwie lotniska w Rudnikach to rezultat kilkumiesięcznych rozmów prowadzonych z Funduszem przez AMW oraz dwóch pozytywnie rozstrzygniętych przetargów. Pierwszy z nich odbył się już w kwietniu br. Wówczas pod młotek trafił teren o pow. ponad 15 ha, za który RFG zaoferował 1,5 mln zł. Pozostała część nieruchomości o pow. niespełna 35,6 ha, została wystawiona przez Agencję pod koniec maja. Jej sprzedaż, potwierdzona dzisiejszym aktem notarialnym, przyniosła AMW 3 mln 333 tys. zł.

Regionalny Fundusz Gospodarczy w ramach wieloletniego planu strategicznego spółki na pozyskanych od Agencji terenach planuje budowę giełdy towarowo-handlowej, która wykorzysta potencjał regionu w zakresie produkcji rolno-spożywczej. Zakończenie pierwszego etapu inwestycji zapowiedziano na 2020 rok. Przewidywany koszt to ok. 50 mln zł. Planowane przedsięwzięcie wpisuje się w rządową politykę wspierania działalności w zakresie rozwoju rynku rolnego w Polsce w latach 2016- 2020.

Dzięki transakcjom z RFG wartym 4,6 mln zł, Agencja Mienia Wojskowego nie tylko zagospodarowała zbędne wojsku nieruchomości, ale uzyskała też środki na nowe inwestycje zapewniające zakwaterowanie polskim żołnierzom. Sprzedaż gruntów w Kościelcu, na których działać będzie giełda, to dobry przykład na to, jak z korzyścią dla lokalnych społeczności, wykorzystać można powojskowe nieruchomości.