AMW fundatorem nagród na XXV Targach Książki Historycznej

25 listopada 2016

Już po raz czwarty Agencja Mienia Wojskowego została partnerem Targów Książki Historycznej w Warszawie. XXV edycja imprezy rozpoczęła się 24 i potrwa do 27 listopada. Podczas czwartkowej inauguracji p.o. prezes AMW Mateusz Mroz wręczył ufundowane przez Agencję wyróżnienia w kategorii najlepszej książki edytorskiej. Tradycyjnie w ramach targów na odwiedzających czekają spotkania, seminaria, dyskusje, warsztaty, spacery historyczne oraz inscenizacje bitewne. Nie zawiodą się też kolekcjonerzy i miłośnicy militariów. Specjalnie dla nich na dziedzińcu przy Arkadach Kubickiego AMW rozstawiła namiot, gdzie można kupić powojskowy ekwipunek i umundurowanie.

Tegoroczne targi otworzyła  pełnomocnik premier ds. dialogu międzynarodowego Anna Maria Anders. Podczas inauguracji wręczono również nagrody i wyróżnienia KLIO w kategoriach: autorskiej i monografii naukowych, varsaviana oraz edytorskiej. Sześć wyróżnień w tej ostatniej osobiście wręczył prezes Agencji Mateusz Mroz.

Uhonorowano nimi: Centralną Bibliotekę Wojskową im. Marszałka Józefa Piłsudskiego za książkę "Plakat Wojskowy w Zbiorach Specjalnych Centralnej Biblioteki Wojskowej", Międzynarodowe Centrum Kultury za publikację "Katedra ormiańska we Lwowie i jej twórcy", Instytut Pamięci Narodowej. Oddział w Białymstoku za pracę "Nowe zniewolenie. Obława Augustowska. Lipiec 1945"; Narodowe Centrum Kultury za pozycję "Lafit. Ludzie Kultury o sobie"; wydawnictwo Arkady za "Dzieje Polski w obrazach" oraz Wydawnictwo BOSZ za publikację "Zapomniana wojna 1914-1918. Front wschodni".

Obok bogatej oferty książek organizatorzy - jak co roku - zadbali o dodatkowe atrakcje. W czasie trwania imprezy odbywają się liczne spotkania autorskie, seminaria, dyskusje panelowe, pokazy filmowe, warsztaty dla nauczycieli oraz rekonstrukcje historyczne. Targom towarzyszą też Salon Bibliotek oraz Salon Książki Muzealnej.

Podobnie jak we wcześniejszych latach pasjonaci historii i wojskowych pamiątek mają możliwość uzupełnienia swoich kolekcji na stoisku prowadzonym przez pracowników AMW. W ofercie przygotowanej specjalnie na targi znalazły się takie rarytasy jak: gogle ochronne, kamizelki taktyczne, żołnierskie trzewiki czy rogatywki. Na odwiedzających agencyjny namiot czeka też ekspozycja historycznej broni i umundurowania przygotowana przez zaprzyjaźnioną z Agencją Grupą Rekonstrukcji Historycznej „Wrzesień ‘39”.

Targi Książki Historycznej to cykliczna impreza organizowana przez Porozumienie Wydawców Książki Historycznej oraz Fundację Historia i Kultura. Corocznie odwiedza je ponad 20 tys. czytelników oraz wydawców. W tym roku swoją ofertę prezentuje ponad 200 wystawców z kraju i zagranicy.