AMW na V Zlocie Pojazdów Militarnych

1 czerwca 2009
Charakterystyczne, biało-niebieskie stoiska AMW stały się już nieodłącznym elementem wielu imprez związanych z militariami i rekonstrukcjami historycznymi. Po cieszącym się ogromnym zainteresowaniem „Szturmie na Berlin” odbywającym na terenie Twierdzy Modlin, Agencja Mienia Wojskowego wzięła udział w zorganizowanym na Górnym Śląsku V Zlocie Pojazdów Militarnych.

Wojskowe motocykle, jeepy Willys, transportery Volvo i wozy bojowe Rosomak – to nie jedyne atrakcje, jakie czekały na mieszkańców Bytomia, Radzionkowa i Tarnowskich Gór oraz wielu przyjezdnych gości podczas trzydniowego zlotu (29-31 maja br.). Obok możliwości obejrzenia rekonstrukcji historycznych i wysłuchania występów muzycznych, pasjonaci militariów mieli okazję zaopatrzyć się w sprzęt wojskowy na stoiskach jednego ze sponsorów imprezy - Agencji Mienia Wojskowego. Największą popularnością wśród uczestników imprezy cieszyły się pałatki, hełmy stalowe, plecaki, pasy brezentowe oraz dresy. W ofercie AMW pojawiły się również specjalne pakiety IZS (indywidualny zestaw samochodowy), które zostały przygotowane z myślą o właścicielach pojazdów wojskowych.

Kluczowym punktem imprezy były pokazy batalistyczne zorganizowane przez Grupy Rekonstrukcji Historycznych, które postanowiły przedstawić inscenizacje walk prowadzonych przez II Korpus gen. Władysława Andersa we Włoszech w 1944 roku oraz działania bojowe Polskiej Jednostki Wojskowej w Siłach Stabilizujących SFOR w Bośni z 1994 roku.

W organizację zlotu aktywnie zaangażowały się władze samorządowe, Stowarzyszenie Miłośników Techniki Militarnej w Bytomiu, Prywatna Armia Silesia, Muzeum Broni Pancernej w Bielsku-Białej oraz Agencja Mienia Wojskowego, której przedstawiciel odebrał od Zastępcy Prezydenta Bytomia oraz Burmistrza Tarnowskich Gór podziękowania za wsparcie i pomoc okazaną podczas trwania imprezy.