Kolejne mieszkania dla żołnierzy w Gdyni

6 września 2019

W piątek 6 września br. Agencja Mienia Wojskowego przekazała żołnierzom do użytkowania trzy nowe budynki mieszkalne przy ul. Kopernika 137 w Gdyni. W wybudowanych blokach zamieszkają wojskowi pełniący służbę na terenie Garnizonu Gdynia oraz ich rodziny. W styczniu tego roku AMW oddała już pierwszy z budynków na tym osiedlu, w którym znalazło się 29 mieszkań. Teraz oddano kolejnych 60. Inwestycja powstała ze środków uzyskanych przez Agencję Mienia Wojskowego ze sprzedaży zbędnych wojsku nieruchomości oraz dotacji z Ministerstwa Obrony Narodowej.

Klucze do nowych mieszkań z rąk zastępcy prezesa AMW Dominika Zaremby oraz dyrektor gdyńskiego oddziału regionalnego Agencji Danuty Sikory odebrało aż 60 żołnierzy. W przekazaniu kwater uczestniczyli również: dowódca jednostki specjalnej GROM płk Mariusz Pawluk, dowódca Dywizjonu Okrętów Wsparcia kmdr Albert Figat i kmdr Tomasz Laskowski, dowódca 7 Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej oraz Małgorzata Winiarek-Gajewska reprezentująca głównego wykonawcę inwestycji – firmę NDI S.A.

Wojskowi i ich rodziny zamieszkają w trzech pięciokondygnacyjnych budynkach usytuowanych niedaleko morza oraz rezerwatu przyrody Kępa Redłowska. Na lokatorów czeka tam 60 – głównie trzypokojowych – lokali z balkonami lub tarasami. Mieszkania są wyposażone i wykończone „pod klucz”. W każdym z nich zaprojektowano pokój dzienny, sypialnie, kuchnię, łazienkę oraz oddzielną toaletę. W większości z nich lokatorzy będą mieli do dyspozycji również garderoby. Na wyposażeniu kuchni znalazły się elektryczne kuchenki oraz zlewozmywaki, a w łazienkach zainstalowano umywalki, wanny i toalety. Żołnierze we własnym zakresie będą musieli zadbać jedynie o meble.

W piwnicach, w pobliżu klatek schodowych, wojskowe rodziny będą mogły korzystać z wózkowni. Do każdego lokalu przypisana jest też komórka lokatorska oraz miejsce parkingowe w podziemnym garażu. Agencja Mienia Wojskowego zadbała również o infrastrukturę i odpowiednią adaptację najbliższego otoczenia, urządzając w pobliżu obiektu chodniki, zieleń oraz plac zabaw dla dzieci.

Prace na realizacją inwestycji obejmującej cztery budynki mieszkalne ruszyły w listopadzie 2017 roku. Pierwszy z bloków oddano do użytku 30 stycznia tego roku. Inwestycja została w sfinansowana ze środków wypracowanych przez AMW ze sprzedaży powojskowych nieruchomości oraz dotacji z MON.