AMW partnerem 28. Targów Książki Historycznej

29 listopada 2019

28 listopada br. w Arkadach Kubickiego na Zamku Królewskim w Warszawie rozpoczęła się kolejna edycja Targów Książki Historycznej. Partnerem wydarzenia jest Agencja Mienia Wojskowego, która już siódmy raz bierze w nich udział. Przez cztery najbliższe dni mury Zamku Królewskiego gościć będą przedstawicieli największych polskich wydawnictw i miłośników publikacji historycznych. Specjalną ofertę dla uczestników targów przygotowała też AMW – miłośnicy militariów na agencyjnym stoisku będą mogli zaopatrzyć się w powojskowy ekwipunek i umundurowanie. Podczas czwartkowej inauguracji imprezy zastępca prezesa Agencji Dominik Zaremba wręczył nagrody Klio w kategorii edytorskiej.

W Sali Wielkiej Zamku Królewskiego w Warszawie w czwartek 28 listopada odbyła się uroczystość otwarcia XVIII Targów Książki Historycznej. Targi otworzył oficjalnie prof. Wojciech Fałkowski, dyrektor Zamku Królewskiego. Zamek Królewski jest dumny, że może gościć takie imprezy jak Targi Książki Historycznej. Jest to już tradycja i chciałbym, aby ta tradycja była podtrzymywana – powiedział podczas ceremonii dyrektor Fałkowski.

Tradycyjnie głos zabrał też prof. Tomasz Szarota przewodniczący jury Nagrody Klio: jestem dumny, że nagrodziliśmy dobre książki, nasze decyzje uważam za mądre, a w tym roku za szczególnie mądre. Podkreślił też obecność w jury od początku Nagrody Klio w roku 1995 red. Mariana Turskiego, który został doceniony przez obecnych oklaskami.

Tegoroczne Nagrody Klio wręczali: prof. Janusz Fogler, prezes Stowarzyszenia Autorów ZAiKS w kategorii autorskiej i monografii naukowych, Dominik Zaremba, zastępca prezesa Agencji Mienia Wojskowego w kategorii edytorskiej oraz Małgorzata Naimska, zastępca dyrektora Biura Kultury Urzędu m.st. Warszawy w kategorii varsavianistycznej.

Targi Książki Historycznej każdego roku gromadzą kilkuset wydawców, miłośników dobrej lektury i kolekcjonerów książek. Na odwiedzających czekają również konferencje, lekcje muzealne i spacery historyczne. Podczas tegorocznej edycji, która potrwa do 1 grudnia, obok stoisk wydawców będzie można odwiedzić też tematyczne salony tj. salon książki muzealnej, salon antykwariatów oraz salony poświęcone prezentacji dorobku wydawców z innych państw. W programie znajdą się też promocje książek, spacery historyczne, pokazy filmowe, panele dyskusyjne i konferencje, kuchnia polowa oraz lekcje muzealne dla dzieci i młodzieży.

Nie zabraknie również akcentów kulturalnych, które są integralną częścią każdej edycji. Wieczorem, 30 listopada, odbędzie się recital Aleksandry Gintrowskiej, która zaprezentuje utwory Przemysława Gintrowskiego.

Podobnie jak we wcześniejszych latach podczas targów pasjonaci wojskowych pamiątek będą mogli wzbogacić swoje kolekcje na stoisku przygotowanym przez pracowników Agencji Mienia Wojskowego. W ofercie znalazły się m.in. aparaty telefoniczne polowe, berety i rękawiczki żołnierskie, czapki garnizonowe, rogatywki, latarki sygnalizacyjne, omasztowanie do peleryny-namiot, menażki, torby medyczne, szalokominiarki, zestawy przyborów do konserwacji obuwia i wiele innych.

Targi to kolejne przedsięwzięcie propagujące wiedzę historyczną zrealizowane w tym roku przez Agencję Mienia Wojskowego. Organizatorem Targów Książki Historycznej jest Fundacja Historia i Kultura. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny. Patronat honorowy nad wydarzeniem objęło m.in.: Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Ministerstwo Edukacji Narodowej oraz Miasto Stołeczne Warszawa.

Szczegółowy program dostępny jest na stronie www.historiaikultura.pl.