Sukces AMW na maratonie sztafet Ekiden

14 maja 2018

Pierwsze miejsce w klasyfikacji generalnej oraz mistrzostwo sztafet firmowych – z takim wynikiem pracownicy AMW zakończyli tegoroczną edycję maratonu Ekiden, która 12 i 13 maja br. odbywała się w Warszawie. Podobnie jak w latach ubiegłych trasa biegu wiodła przez Park Szczęśliwicki. Wydarzenie było doskonałą okazją do integracji zespołowej, wspólnej zabawy, promowania zdrowego stylu życia, a także promocji AMW w środowisku sportowym.

Ekiden to największy bieg sztafetowy w Warszawie na dystansie maratonu. Zawodnicy sześcioosobowych drużyn mają do pokonania łącznie dystans 42 km 195 m. Pierwszy z nich pokonuje odcinek 7 km 195 m, dwaj następni po 10 km, a trzej kolejni po 5 km.

Biegowa reprezentacja Agencji Mienia Wojskowego nie zawiodła. Podczas sobotniego maratonu dwie agencyjne drużyny okazały się najlepsze, zdobywając pierwsze miejsce w kategorii Open (z wynikiem 2:22:08) oraz pierwsze miejsce w kategorii Mistrzostw Sztafet Firmowych (z wynikiem 2:35:22). W skład zespołu AMW weszli pracownicy Biura Prezesa, oddziałów regionalnych oraz – gościnnie – przedstawiciele współpracujących z Agencją spółek, resortu obrony narodowej oraz żołnierze z 11. Lubuskiej Dywizji Kawalerii Pancernej. To ci ostatni wywalczyli dla Agencji jedno z pierwszych miejsc na podium. Wojskowi wsparli agencyjną drużynę w inicjatywie już po raz czwarty. Wspólne zmagania to kolejne potwierdzenie dobrej i owocnej współpracy, a także element integracji pracowników Agencji Mienia Wojskowego z żołnierzami „Czarnej Dywizji”. AMW uczestniczyła w wydarzeniu po raz ósmy i wystawiła w sumie sześć swoich drużyn.

Tradycja sztafety Ekiden wywodzi się z Japonii i sięga 1917 roku. Jej inicjatorami byli dziennikarze gazety Yomiuri Shimbun, którzy wpadli na pomysł przygotowania biegu w 50 rocznicę przeniesienia stolicy z Kioto do Tokio. Nazwa nawiązywała do systemu transportowo-pocztowego Tokaido, który już od XVI wieku łączył oba miasta. Na trasie o długości 508 km znajdowały się 53 stacje, gdzie podróżni zatrzymywali się, żeby zmienić konie oraz otrzymać dokumenty przewozowe umożliwiające dalszą podróż. Aktualnie Tokyo-Hakone Round-Trip College Ekiden Race to jedna z największych imprez biegowych w Japonii. Polskie edycje odbywają się od 2005 roku w Warszawie. Organizatorem polskiej odsłony przedsięwzięcia jest Fundacja Maraton Warszawski.

Szczegółowe wyniki na stronie www.ekiden.pl