Ponad 6,7 mln zł za nieruchomości w Mierzęcicach i Częstochowie

Oddział Regionalny AMW w Krakowie
13 lipca 2018

Trudno o lepszy początek wakacji. Na przełomie czerwca i lipca krakowski oddział AMW nie tylko sfinalizował sprzedaż gruntów w Mierzęcicach o wartości 3,5 mln zł, ale też znalazł nowych właścicieli działek w Częstochowie. Po podpisaniu aktów notarialnych konto Agencji zasili dodatkowo 3,2 mln zł. Zyski z tych transakcji AMW przeznaczy na realizację inwestycji mieszkaniowych dla żołnierzy.

Mimo sezonu urlopowego krakowski oddział nie zwalnia tempa. 6 lipca pozytywnie rozstrzygnął przetarg na sprzedaż terenów w Częstochowie przy ul. Legionów. Pod młotek trafiło osiem pozycji przetargowych o łącznej powierzchni blisko 6,9 ha. I po niespełna godzinie przyszłych właścicieli znalazło już sześć z nich. Do rywalizacji przystąpiły się nie tylko firmy, ale też osoby prywatne. Łącznie wpłacono 18 wadiów. Zainteresowanie częstochowskimi nieruchomościami sprawiło, że podczas licytacji Agencja zanotowała 149 postąpień.

Najwięcej - 830 tys. zł - zaproponowano za pozycję nr 5, czyli o teren o powierzchni blisko 1,2 ha. Kandydat na nabywcę - firma z branży transportowej - przebiła jego cenę wywoławczą o 360 tys. zł. Emocji nie brakowało też, kiedy pod młotek trafiła hektarowa działka wyceniona na 435 tys. zł. Do wyłonienia przyszłego właściciela potrzebne były aż 74 przebicia i oferta w wysokości 784,5 tys. zł. Za pozostałe pozycje kandydaci na nabywców zaoferowali stawki od 303 do prawie 500 tys. zł. Łączna kwota za wylicytowane działki przekroczyła 3,2 mln zł, przewyższając aż o milion sumę wszystkich cen wywoławczych.

Pozytywne rozstrzygnięcie przetargu to rezultat odpowiedniej analizy rynku i podziału kompleksu na mniejsze parcele. Dzięki temu udało nam się  dotrzeć do szerszej grupy klientów, zwiększyć zainteresowanie tymi działkami i znaleźć nabywców na sześć z ośmiu wystawionych pozycji. W Częstochowie na kupców czekają jeszcze dwie działki z udziałami w innych parcelach, liczymy, że uda nam się je sprzedać już w kolejnym przetargu – tłumaczy dyrektor OR AMW w Krakowie Przemysław Wierzba

Kompleks przy ul. Legionów w Częstochowie położony jest w sąsiedztwie Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Zgodnie z zapisami planistycznymi działki położone są na obszarze zabudowy produkcyjno-usługowej, a w nieznacznej części również na terenie infrastruktury technicznej.

Wcześniej, 28 czerwca Oddział Regionalny AMW w Krakowie sfinalizował sprzedaż niezabudowanej nieruchomości w Mierzęcicach w województwie śląskim. Jej nowym właścicielem została firma z branży budowlano-transportowej „TRANSBUD-WULKAN”, która wygrała przetarg zorganizowany 30 maja tego roku. Za grunty o powierzchni blisko 15 hektarów inwestor zaoferował 3,5 mln złotych. Nabywca nie ujawnił jeszcze swoich planów związanych z zagospodarowaniem zakupionej działki. Zapisy planistyczne dają możliwość wykorzystania terenu na cele produkcyjne i magazynowe.

Zyski ze sprzedaży nieruchomości w Częstochowie i Mierzęcicach Agencja przeznaczy na realizację ustawowych zadań związanych z budową mieszkań oraz zakwaterowaniem żołnierzy.