Udany przetarg – ponad 7 mln złotych za działkę w Gdańsku-Sobieszewie

28 lutego 2017

20 lutego br. w siedzibie gdyńskiego Oddziału Regionalnego AMW pozytywnie rozstrzygnięto przetarg na sprzedaż nieruchomości położonej w Gdańsku przy ul. Sobieszewskiej. Do licytacji przystąpiło dwóch oferentów, którzy cenę wywoławczą – wynoszącą prawie 5, 5 mln zł – podbijali aż 31 razy. Ostatecznie działkę o powierzchni ponad 5 ha udało się sprzedać za ponad 7 mln zł. Jej nabywcą został pomorski deweloper Dekpol S.A. Nowy właściciel zamierza tam stworzyć nowoczesny kompleks hotelowo-turystyczny.

Obecnie na terenie nieruchomości znajduje się 10 budynków koszarowych i sztabowo-biurowych. Nowy właściciel ma w planach utworzenie tam luksusowego kompleksu hotelowo-turystycznego. Wartość planowanej inwestycji szacowana jest na ok. 150 mln zł.

Dużym atutem  nieruchomości jest bez wątpienia atrakcyjna lokalizacja. Działka położona jest na tzw. Wyspie Sobieszewskiej, która posiada status „wyspy ekologicznej”. Na jej terenie można spotkać ponad 300 gatunków ptaków i rzadkie gatunki roślin (np. storczyk kruszczyk rdzawoczerwony i mikołajek nadmorski). Walory przyrodnicze i korzystny mikroklimat czynią z tej nadmorskiej dzielnicy idealne miejsce odpoczynku i relaksu, co z pewnością wykorzysta wyłoniony w przetargu właściciel działki. W bezpośrednim otoczeniu znajduje się las, oddalona zaledwie o 470 m plaża morska oraz rezerwat przyrody „Ptasi Raj” (ok. 500 m) na terenie którego w 2003 roku zorganizowano ścieżkę przyrodniczo-dydaktyczną. Dalsze sąsiedztwo stanowi zabudowa mieszkaniowa jednorodzinna i obiekty turystyczno-wypoczynkowe. Obszar uzbrojony jest w energię elektryczną oraz sieć wodociągową i telekomunikacyjną. Jego atutem jest też z pewnością ogólnodostępne przejście, które łączy tereny mieszkaniowe Sobieszewa z plażą.

Po sprzedaży działki i podpisaniu stosownego aktu notarialnego na konto Agencji wpłynie 7 mln 74 tys. złotych. Zyski ze sprzedaży nieruchomości AMW przeznaczy na budowę nowych mieszkań dla polskich żołnierzy.