Ponad 8,2 mln zł za działki przy ul. Waldorffa w Warszawie

Oddział Regionalny AMW w Warszawie
25 lipca 2017

Zaledwie dwóch tygodni potrzebowała Agencja Mienia Wojskowego, by sprzedać trzy działki przy ul. Waldorffa w Warszawie. Dobra lokalizacja, korzystne zapisy w studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego oraz bliskie sąsiedztwo malowniczego Fortu Bema sprawiły, że wystawione pod młotek nieruchomości szybko znalazły nabywcę. Nowym właścicielem została warszawska firma Profbud z branży deweloperskiej, która planuje zrealizować tam inwestycje mieszkaniowe. Po podpisaniu aktów notarialnych kasę Agencji zasili łącznie blisko 8,2 mln zł. Zyski z tych transakcji AMW przeznaczy na budowę mieszkań dla polskich żołnierzy.

4, 11 i 18 lipca br. warszawski oddział AMW pozytywnie rozstrzygnął przetargi na sprzedaż działek przy ul. Waldorffa. Cena wyjściowa każdej z sąsiadujących nieruchomości wynosiła 2 mln zł. Za pierwszą z nich nowy właściciel zaoferował 20 tys. zł więcej, za drugą – 1 mln 70 tys. więcej, a za trzecią – 1 mln 120 tys. więcej. Łączna kwota, jaką udało się uzyskać ze sprzedaży terenów wyniosła 8 mln 210 tys. zł.

Zgodnie z zapisami w studium, nieruchomości mogą być przeznaczone na usługi sportu i rekreacji. Wśród funkcji uzupełniających w zapisach wymieniono także zabudowę administracyjną, centra kongresowe i wystawiennicze, hotele i  gastronomię. Na terenie działek można również prowadzić usługi związane z handlem, turystyką oraz kulturą i edukacją. Z uwagi na profil nabywcy i dotychczas prowadzoną działalność można przypuszczać, że kandydat na nabywcę działek wykorzysta tereny przy ul. Waldorffa na realizację kolejnych inwestycji mieszkaniowych. Jednym z obecnie prowadzonych przez niego projektów jest osiedle mieszkaniowe Awangarda, które powstało na terenie działki 77/9, którą deweloper również kupił od Agencji.

Zyski ze sprzedaży tych gruntów AMW tradycyjnie przeznaczy na budowę nowych mieszkań dla żołnierzy. Powstają one bez udziału dotacji budżetowej.