Nowe mieszkania dla żołnierzy w Poznaniu

14 listopada 2017

W piątek 10 listopada br. Agencja Mienia Wojskowego oddała do użytku nowy budynek mieszkalny przy ul. Dojazd 10B w Poznaniu. Do mieszkań wprowadziły się już pierwsze żołnierskie rodziny. Obiekt będą zamieszkiwać wojskowi pełniący służbę w województwie wielkopolskim. Podczas uroczystego przekazania obiektu obecni byli m.in. pełniący obowiązki prezes Agencji Dominik Zaremba, dyrektor poznańskiego oddziału regionalnego AMW Krzysztof Dembiński, przedstawiciele lokalnych władz oraz wojska. Inwestycja powstała ze środków uzyskanych przez Agencję Mienia Wojskowego ze sprzedaży zbędnych wojsku nieruchomości, bez udziału dotacji budżetowej.

W nowym budynku przy ul. Dojazd 10 B w Poznaniu na żołnierzy czekały 24 lokale mieszkalne (w tym 10 kwater internatowych) o łącznej powierzchni użytkowej ponad 1300 m2. W pięciu lokalach zamieszkały już pierwsze żołnierskie rodziny. Pozostałe jeszcze czekają na nowych lokatorów. - Jeśli będzie taka potrzeba, to w przyszłości będziemy budować kolejne mieszkania. Wszystko będzie jednak uzależnione od pieniędzy, ponieważ takie inwestycje finansujemy sami – mówił podczas uroczystości oddania do użytku budynku p.o. prezes Dominik Zaremba. Oficjalną część spotkania zwieńczyło uroczyste przecięcie wstęgi. Zaproszeni goście otrzymali symboliczne podarunki, a dzieci – słodkie niespodzianki.

Wszystkie pomieszczenia w nowo oddanych mieszkaniach zostały w pełni wykończone, a część z nich została także umeblowana. W przedpokoju, kuchni i łazience podłogi wyłożono płytkami, a w pokojach - panelami. Łazienki wyposażono w „biały montaż” (umywalka, wanna, toaleta), a kuchnie - w kuchenki elektryczne oraz zlewozmywaki. Żołnierze we własnym zakresie muszą zadbać jedynie o meble. W każdym z pomieszczeń mieszkalnych dostępna jest sieć rozprowadzającą sygnał naziemnej telewizji cyfrowej. Mieszkańcy mają też możliwość korzystania z usług wszystkich dostępnych na rynku dostawców telewizyjnych i internetowych.

Agencja Mienia Wojskowego zadbała również o infrastrukturę i odpowiednią adaptację najbliższego otoczenia, urządzając w pobliżu obiektu m.in. miejsca parkingowe, chodniki, parki zieleni oraz plac zabaw dla dzieci. AMW przygotowała budynek także dla osób niepełnosprawnych, montując m.in. specjalną platformę schodową. Dla osób na wózku inwalidzkim przystosowano również 3-pokojowe mieszkanie usytuowane na parterze.

Łączny koszt inwestycji – obejmujący dokumentację projektową, uzbrojenie terenu, jego zagospodarowanie oraz decyzje i badania geotechniczne – wyniósł łącznie 4 mln  800 tys. złotych. Wykonawcą budynku jest spółka Sinevia, która dobrze wywiązała sie z powierzonego zadania, bo realizacja przedsięwzięcia - od podpisania umowy na roboty budowlane do jej zakończenia – zajęła zaledwie 12 miesięcy.

Budowa w całości została sfinansowana ze środków wypracowanych przez Agencję Mienia Wojskowego ze sprzedaży zbędnych wojsku nieruchomości, bez udziału dotacji budżetowej.