Dobra passa szczecińskiego oddziału AMW. Działki w Kołobrzegu sprzedane za prawie 6,7 mln zł

Oddział Regionalny AMW w Szczecinie
14 marca 2017

Potrzebne były zaledwie dwa tygodnie, żeby trzy kołobrzeskie nieruchomości znalazły nowych właścicieli. 22 lutego br. poznański deweloper za ponad 800 tys. wylicytował działkę przy ul. Mazowieckiej. 4 marca Oddział Regionalny AMW w Szczecinie pozytywnie rozstrzygnął przetarg na sprzedaż terenów przy ul. 6 Dywizji Piechoty. A cztery dni później wyłoniono kandydata na nabywcę nieruchomości przy ul. Arciszewskiego, który zaoferował za nią przeszło 4 mln 100 tys. zł. Po podpisaniu aktów notarialnych kasę Agencji zasili łącznie blisko 6,7 mln zł. Zyski z tych transakcji AMW przeznaczy na realizację inwestycji mieszkaniowych dla żołnierzy.

Dobra passa rozpoczęła się już 22 lutego, kiedy pod młotek trafiła działka przy ul. Mazowieckiej. Niespełna 1000 m²  gruntu, położonych pośród nowej zabudowy mieszkaniowej, w odległości ok. 1,5 km od centrum, na tyle zainteresowało spółkę DWP Invest, że ta zdecydowała się wyłożyć za nią 808 tys. zł. Zgodnie z zapisami w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego teren przeznaczony jest pod usługi oświaty: szkołę z salą gimnastyczną oraz boiskami, inne obiekty sportowe, pływalnie czy przedszkole. Ten sam poznański deweloper we wcześniejszych latach nabył od AMW sąsiednie nieruchomości, na których wybudował nowoczesne osiedle.

Pod zabudowę mieszkaniową wielorodzinną i usługi będzie można też wykorzystać działkę przy ul. 6 Dywizji Piechoty. Przetarg, który odbył się 4 marca wygrała - działająca na rynku deweloperskim - spółka Villa Grzybowo. Kandydat na nabywcę zaoferował 1 mln 743 tys. zł,  czyli 18 tys. więcej od ceny wywoławczej. Jak dotąd nie zdradził jednak jeszcze swoich planów związanych z zagospodarowaniem zakupionej działki. Teren o łącznej powierzchni 1,1 ha zlokalizowany jest w południowej części miasta, przy jednej z głównych arterii wjazdowych, w sąsiedztwie nowych osiedli mieszkaniowych.

Najwięcej, bo aż 4 mln 141 tys. złotych Agencja zainkasuje po finalizacji sprzedaży gruntów przy ul. Arciszewskiego. Tyle zaoferował zwycięzca licytacji - spółka z branży hotelarskiej  - Zdrojowa Assets. Niespełna 7,5 ha terenu położone tuż przy samej plaży, porośnięte bujną zielenią, z malowniczą polaną pośrodku, stwarza idealne warunki do inwestycji o charakterze rekreacyjno - wypoczynkowym.

Na nabywców wciąż czekają pozostałe nieruchomości, którymi Agencja dysponuje w Kołobrzegu. 27 marca będzie można wystartować w przetargu na sprzedaż działki przy ul. Artyleryjskiej, wycenionej na 3 mln 300 tys. zł. Tego samego dnia pod młotek trafi też ponad dziewięciohektarowy teren przy ul. Wesołej. Przyszły właściciel będzie musiał za niego zapłacić co najmniej 9 mln 300 tys. zł.

Zyski ze sprzedaży tych nieruchomości AMW tradycyjnie przeznaczy na budowę nowych mieszkań dla żołnierzy.