AMW przekazała działkę dla Archiwum Narodowego w Krakowie

11 października 2013

Prezes Agencji Mienia Wojskowego dr Krzysztof Michalski, uwzględniając pisemną prośbę Archiwum Narodowego w Krakowie, zdecydował o przekazaniu w trwały zarząd blisko 1-hektarowej działki położonej przy ul. Rakowickiej. Dzięki temu w przyszłości powstanie tam nowoczesna placówka, który ma pomieścić cały bogaty zasób archiwalny obecnie przechowywany aż w pięciu budynkach na terenie miasta. Przekazana nieruchomość o wartości blisko 13, 5 mln zł jest zlokalizowana na terenie tzw. Nowego Centrum, które stanowi jeden z ostatnich dostępnych terenów inwestycyjnych w centrum Krakowa. Pozostałe działki które należą do Agencji zostaną wystawione na sprzedaż jeszcze w tym roku.

Prezes Agencji podjął decyzję o przekazaniu nieruchomości o powierzchni ponad 9500 m² w trwały zarząd dla krakowskiego Archiwum z uwagi na zadania tej instytucji, naukowy charakter prowadzonej działalności i konieczność poprawy warunków przechowywania oraz gromadzenia zbiorów dokumentujących dzieje państwa polskiego. Archiwum w Krakowie przechowuje około 15 km akt z okresu od średniowiecza do lat współczesnych. Wśród najstarszych materiałów znajduje się m.in. akt lokacyjny z 1257 roku, w którym Bolesław - książę krakowski i sandomierski - nadał Krakowowi prawo magdeburskie. Dokumentację najmłodszą reprezentuje, między innymi, rękopis wiersza Czesława Miłosza, skierowany do druku w „Odrodzeniu”.

Pozostałe tereny przy ul. Rakowickiej w Krakowie, które sąsiadują z przekazaną działką czekają na nowych właścicieli. Potencjał działek oraz ich najbliższe otoczenie sprawiają,  że dzięki odpowiedniej adaptacji będzie mogła tam powstać nowoczesna zabudowa o charakterze wielkomiejskim, nawiązująca swoją formą architektoniczną do najlepszych tradycji urbanistycznych Krakowa, ze starannie zaprojektowanymi ulicami, placami i skwerami. Do rywalizacji o trzy pozycje przetargowe, na które składa się sześć działek o łącznej powierzchni blisko 3 ha będzie można przystąpić jeszcze w tym roku – licytacja odbędzie się  11 grudnia br.  Niezaprzeczalnym atutem nieruchomości jest  jej atrakcyjna lokalizacja oraz dogodne połączenie komunikacyjne. Działki sytuowane są w biznesowo-komercyjnej części Krakowa tzw. „Nowym Mieście” w niedalekim sąsiedztwie Dworca Głównego,  gmachów Uniwersytetu Ekonomicznego, Muzeum Armii Krajowej i Opery Krakowskiej, kilka minut spacerem od Rynku Głównego. Odpowiednie połączenie zapewnia jedna z głównych arterii miasta Al. 29 Listopada, która prowadzi w kierunku Kielc, Radomia i Warszawy oraz ul. Rakowicka i Wita Stwosza – fragment obwodnicy Starego Miasta, który prowadzi  do Ronda Mogilskiego - ważnego węzła komunikacyjnego. Zgodnie z obowiązującym studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego obszar, na którym zlokalizowane są działki oznaczono jakoTereny centrum miejskiego - Nowe Centrum”. Według rejestru gruntów nieruchomość położona jest na terenie oznaczonym symbolem Bi - inne tereny zabudowane.

W ramach realizacji projektu „Nowe Miasto” w ostatnich latach w pobliżu powstały między innymi: Krakowskie Centrum Komunikacyjne, Galeria Krakowska, kompleks biurowy, czterogwiazdkowy hotel, miejsca parkingowe na 1400 pojazdów na płycie nad peronami dworca PKP, przebudowany plac kolejowy, zespół apartamentowców pomiędzy ulicami: Warszawską i Pawią. Na sąsiednich działkach realizowana jest inwestycja pod nazwą „Apartamenty Novum”, która zgodnie z planami zakończy się wybudowaniem 10 budynków o łącznej liczbie blisko 1100 mieszkań z miejscami parkingowymi. Usługi towarzyszące obejmować mają powierzchnię biurową, hotelową i kawiarnie.

Dla firm i przedsiębiorców, którzy swoją biznesową przyszłość wiążą ze stolicą Małopolski, to doskonała okazja na korzystną inwestycję. Grudniowa licytacja sześciu działek przy ul. Rakowickiej może się więc okazać ostatnią w tym roku okazją dla inwestorów poszukujących atrakcyjnych działek zlokalizowanych w centrum Krakowa. Natomiast sprzedaż ostatniej, ponad półhektarowej działki o numerze 219/22 przewidziana jest w 2014 roku. 93% zysków ze sprzedaży tych terenów AMW przekaże na Fundusz Modernizacji Sił Zbrojnych RP.